Thursday, 12 January 2012

Jangan Bunuh!!!!!!!

Assalamualaikum

Awatif masih sibuk di awal persekolahan...
Semalam Awatif chatting dengan sorang kawan di Fb...
Dia gitau Awatif, dia rasa geram sangat kepada seseorang sehingga dia rasa nak bunuh je orang tu.....
Awatif rasa banyak juga orang yang rasa macam tu bila kita benci seseorang
So, Awatif nak share macam mana nak jadikan hidup nih HAPPY, BEBAS NEGATIF EMOSI

Menggunakan prinsip2 terapi minda yang Awatif ikuti Sabtu lepas...

B:Boleh M:Maaf L:Lupa T:Tak

Biasakan diri dengan B.L, B.M yang Awatif bulatkan tu...
Kita "boleh lupa, dan boleh maaf"
Bila orang tak sukakan kita, kita akan rasa benci sangat, meluat dan sakit hati sangat kan???
Perasaan macam tu la yang akan buatkan kita rasa stress dan mula geram teramat sangat
Awatif pernah lalui perasaan macam nih...
Ada orang cakap kat Awatif "Kau ingat muka kau cantik sangat??? Ada jerawat lagi"
Aiyoooo...... sangat marah kan bila orang cakap macam tuh....
Rasa macam nak bunuh ja...
Tapi nasib baik boleh sabar dan Awatif gunakan konsep BL,BM tuh....
Lupakan apa yang dia cakap, dan tak fikir langsung pasal tu...
Awatif kembalikan rasa kurang yakin diri dengan fikir matlamat2 lain yang lagi penting

Kalau korang ikut konsep tu, for sure korang rasa tak ada masalah dan seronok je
Jangan gunakan TBL,TBM yang dalam petak merah tu....
Bila kita berada pada situasi TBL,TBM kita mula akan rasa stress....

p/s: Kalau rasa marah, lebih elok ambil wuduk dan berzikir. Lagi bagus dari melayan syaitan

Monday, 26 December 2011

Uncle Nazri


Assalamualaikum semua....
Diatas adalah uncle Nazri
Uncle Nazri papa Awatif...
26/12 ----> Hari ni ulangtahun kelahiran papa
Happy Birthday Papa..
Semoga Papa panjang umur, dimurahkan rezeki, dan happy selalu

Awatif sayang sangat Papa Awatif sebab
Papa seorang yang bertanggungjawab
Papa tak pernah paksa Awatif dalam buat apa2 keputusan
Papa selalu bagi nasihat untuk Awatif adik beradik supaya dapat perbaiki diri
Selalu bagi contoh iklan terutamanya iklan Petronas sebagai contoh...
Masa sekolah rendah, papa selalu akan check beg sekolah Awatif dengan adik yang kembar
Pernah satu malam, papa check beg kami, sampah punya la banyak
Beg budak sekolah rendah biasalah, selalu banyak kertas koyak
Beg Awatif pun semak jugak ditambah dengan bola ping pong masa aktiviti PJK
Papa marah beg kitorang banyak kertas koyak, papa denda gigit kertas2 tuh...
Waaaaa...... Adik bongsu Awatif gelak je..
Awatif siap kena gigit bola ping pong lagi sebab Awatif sorok bola tu...
Semenjak hari tu, Awatif tak pernah semak2 dah sampai Papa kadang2 kena berleter dengan Awatif sebab letak barang merata-rata
Papa ajar kitorang berdisiplin sampai kitorang pernah kena berbaris malam2 buta untuk baca ikrar supaya belajar bersungguh-sungguh dan tak nakal
Lagi takut dari cikgu..... Papa siap warning lagi..
Buat perangai kat skola, papa beli rotan bagi cikgu suruh denda...
Takut oooo..... Tapi dengan ajaran yang macam tu la Awatif boleh berjaya

Orang kampung panggil papa 'Chip' bukan chipsmore, chief la...
Sebabnya papa banyak uruskan projek rumah di kampung nih....
Papa mudah mesra dengan orang...
Tauke barang, tauke kedai mini, tauke motor, tauke kedai kasut, tauke kedai jeans...
Hehe... dan papa juga agak suka bershopping..
Kadang2 papa membeli baju melebihi Awatif. Hehe
Awatif harap papa akan lebih berjaya di masa akan datang...
Semoga papa dilimpahkan rezeki, banyak projek rumah lagi, dapat pekerja cekap
Tak payah susah nak wat kerja sekali (papa cerewet dalam hasil kerja beliau)
Semoga panjang umur...
Kakak sayanggggggg Papa....



Papa dan si kembar Syahirah
(warna baju raya pilihan papa)

p/s: Thanks papa beli LC. Taun depan keta pula... hehe

Sunday, 25 December 2011

Cinta Choclairs


Assalamualaikum....
Hai semua !!! Sihat ke???
Hari ni Awatif agak happy sebab hari ni Awatif dapat sembang dengan kawan-kawan lama di facebook


Cinta Choclairs???
Haha.... Bila bersembang dengan kawan2 skolah dulu, teringat time skola
Masa form 2 Awatif suka sangat makan cadbury choclairs
Tiap2 hari mesti beli dekat koperasi punya..
Masa tu Awatif dok hostel, so selalu la beli makanan banyak2
Buat bekalan la katakan...
Tiap2 hari Awatif beli, Awatif akan bagi 2 biji dekat sorang budak Form1 yang baik dengan Awatif suruh bagi dekat senior Aspura yang Awatif minat...
Haha.... Malu siot bila senior tu tahu yang Awatif yang bagi choclairs tu...
Gedik siot time tu...
Awatif tak ada la suka sangat kat abang senior tu pun..
Cuma minat biasa2 je semenjak kawan Awatif, Husna perkenalkan dia...
Comel giler abang tu... mau tak minat (gedik jer)
Malu je bila abang tu send mesej kat Awatif tanya pasal choclairs tu...
Hehehehe........ Awatif punya malu kat dia bila jumpa dia di skola atau di hostel
Dia siap tanya lagi... "Awatif suka kat abang ke????""
aiyooo.... malu betol la...
Bukannya Awatif suka dia nak buat jadi boyfriend pun, cuma minat je sebab dia ada iras2 korea..
Awatif tak ada abang, so Awatif saje2 je la...
Bila Awatif tak bagi dah choclairs, dia tanya pulak kenapa tak bagi...
Segan la abang ooiiiii....

Haha...
Malu giler... terasa gedik giler time tu..
Ala... Biasa la tuh... Budak2 lagi...
Korang ada tak minat abang2 senior????

p/s: Abang tu jadi pembakar semangat Awatif untuk PMR sebab Awatif tak suka orang lelaki yang pandai sangat... hehe

Tuesday, 13 December 2011

Daulat Tuanku


Assalamualaikum...
Seperti yang kita semua maklum...
Sultan Abdul Halim Muadzam Shah telah ditabal sebagai Yang Di-Pertuan Agong ke-14
Baginda merupakan sultan bagi negeri Jelapang Padi iaitu negeri Kedah telah ditabalkan sebagai yang Di-Pertuan Agong buat kali yang Ke-2



Saya bangga menjadi rakyat negeri Kedah
Saya bangga menjadi rakyat Malaysia
Daulat Tuanku

p/s: Tekenang nostalgia di SMK Sultan Badlishah sewaktu baginda mencemar duli menghadiri hari anugerah cemerlang

Mencik KPOP ??????

Assalamualaikum semua....
Hurmmm.... Awatif agak sibuk dalam beberapa hari ni
Pertama: Sibuk mengemas rumah nak pergi rumah mama
Kedua: Sibuk tolong mama
So, tersangatlah sibuk sehinggakan Awatif dengan mama balik rumah semalam pukul 12 setelah selesai semua urusan

Hari ni tak ada nak cerita banyak pun
Just nak cter pasal nih....


Ha.... Awatif tau pasal nih pon kat FB...
Kpop Lovers mesti tau punya...
Start pasal dia kutuk-kutuk kpop
Bagi Awatif, Awatif agak geram dengan apa yang dia cakap
Dia cakap geli-geli kpop....
Tapi tak boleh nak salahkan dia jugak...
Hak dia... Tak semua minat kpop....
Cuma Awatif rasa dia perlu berhati-hati dengan apa yang dia ingin katakan
Tak pasal2 je kena kutuk2 kan...
Kesian jugak
Tapi ada jugak yang cakap dia ni faker...
Haha... tak tau la.... dunia dunia.....

p/s: Geli jugak ayat dia "don't hate me because i'm beautiful than you"

Monday, 5 December 2011

Tips Halau 'KAK TI'


Assalamualaikum semua.....
Hari ni Awatif nak share tips dengan semua....

Pagi tadi Awatif tolong adik dekat stor simpan barang papa...
Tiba-tiba ada seekor tikus berlari-lari di kaki Awatif....
Arghhhh...... Gila geli. Awatif dah la takut tikus....
Walaupun adik dorm Awatif dulu pernah bela tikus putih kat dorm kitorang...
Kegelian masih lagi ada.... eeeeeiiiiiii....... geli geleman

So.....
Awatif nak share cara nak halau tikus
Bukan halau dengan penyapu je...
Halau tikus supaya tak masuk di tempat yang korang nak
Contohnya dapur, stor. Awatif dah pernah try...
Senang saja dan mesra alam okay....

Caranya:
1. Ambil daun durian belanda
2. Boleh gulung2 daun tersebut
3. Letak di bendul rumah atau tempat tikus berkeliaran

Senang kan????
Awatif dah pernah try sebelum nih dekat kawasan dobi rumah Awatif...
Kali pertama dan kali kedua Awatif letak masih ada lagi tikus
tapi masuk kali yang ketiga tak ada langsung....
Senang kan.... Mama ajar walaupun tak duduk dengan mama...
Sayang mama....... Try la...


p/s: Mama Awatif panggil tikus Kak Ti