Monday, 13 June 2011

~ Relau oh Relau ~


Assalamualaikum......
Hari ni begitu rajin nak mengupdate blog......
Selalu time ni dok 'mengulat' (tido la tuh) je............
Tak pon melalak bersama si kembar (semua da pegi skola...)

Hari ni saya nak memberi kesedaran sivik........
Actually, saya baru tahu yang kampung saya (Relau) feymes disebabkan oleh beberapa orang yang memang tak dak kesedaran sivik kot.....
Saya yang tak belajar sivik ni (masa sivik belajar add mat) tahu gak pikiaq *fikir* apa tu kesedaran sivik
Dulu aman je kampung nih..... Nak tinggal basikal kat luar pon tak pa.....
Sekarang tak usah kata basikal, kereta pun takut nak letak kat luar rumah....


Berita 27 Mei Geng Adi Relau Tumpas
Ish2..... apa nak jadi nih.....
Budak2 skolah pon pandai je nak curik moto.........
Pulak tu positif dadah.....
Tak habis nak curik moto..... (sebab korang la papa takot nak beli moto baru)
Bawa-bawa la bertaubat..... pi sekolah sudah la....
Dapat duit jugak kan walaupun sikit (sikit2 lama2 jadi bukit)

Sebelum berita nih....... Ada kes samun pulak....
Papa saya baru balik kedai pada satu malam........
Then, papa cakap ada mak cik kena samun.....
Saya tak berani terus letak lappy saya kat atas meja (letak tepi masa tido)
Si kembar lagi la..... Kalau boleh nak paku je terus pintu rumah tu....
Papa kata penyamun tu bukak air kat luar rumah, mak cik ni pon pi tutup
Bila dah tutup, dia masok rumah balik. Tiba2 air bunyi lagi (kalau saya ingat hantu dah)
Mak cik ni pi tutup balik........ tup tup ada orang tutup mulut dia...
Pastu amik semua rantai, gelang emas dia..... (so, jangan pakai barang kemas banyak2 ye)
Selang beberapa hari, polis dah tangkap penyamun tu.....
Budak jugak (taklah budak sangat) ......... Ish2..... 2 orang...
Salah sorang tu dah la pernah langgar lembu papa saya....
Memang tak serik buat jahat kot..... ish2.....

Baru hari ahad lepas, papa bagitau lagi.....
Siapa punya keja entah la.....
Rumah pondok di dusun durian kesayangan saya hampir dimasuki orang
Tak tahulah sempat masok ke tidak..... yang pasti kunci pintu dah patah....
Hello!!!!!!!! Nak memancing kat sungai belakang tu pon, jangan la nak masok suka2 hati....
Kalau nak tumpang kat rumah tu, bagitau aje....
Bukannya kena cas pon..... Nak sewa free pon boleh ok.....
Jangan nak pepandai amik barang dalam tu tanpa kebenaran
Kena mintak kebenaran papa (pemilik) ataupun saya (tuan besar)
Kalau nak memancing, buat cara memancing okey.....
Si kembar tiap2 hari baca yasin takut orang tu masok curik pulak....
Masak la korang kalau saya dapat tau sapa yang curi.....
Kalau curi lembu lagi la nak kena...... Saya tembak dengan senapang gajah....
(si kembar kata sapa curi lembu tu nanti mati jadi lembu)

Ni pondok yang papa buat untuk kami semua (me&cousin)lepak petang2.....
malam dah kurang lepak @ buat kerja skola sampai lewat..... takut


Moralnya..........
Udah2 la nak berbuat jahat.... Bawa-bawalah bertaubat
Esok lusa kita mati mana kita tahu.....
Kalau yang mencuri tu lagi la....
Dah la dosa mencuri....
Tu kalau mati tak sempat mintak maaf macam mana....??????
Insaf2 la yer....
Besamalah kita menjaga keamanan kampung kita ye......


p/s: Sesapa yang nak beli lembu boleh infom saya yer.... Nak buat korban ke, nak kenduri ke.... boleh gak saya merasa duit jual lembu..... hahaha......

3 comments:

misscha said...

tq follow misscha , misscha follow balik....

keep in touch :)

pijun apple said...

Maaf saudari... Kalau nak berkata2 tu biaq ada fakta yg kukuh.... Jgn ingat berita kat surat khabar and tv 2 betoi2 belaka.... P tny adi sendiri baru tau pucuk pangkal.... Nie main hentam jaa...

pijun apple said...

Maaf saudari... Kalau nak berkata2 tu biaq ada fakta yg kukuh.... Jgn ingat berita kat surat khabar and tv 2 betoi2 belaka.... P tny adi sendiri baru tau pucuk pangkal.... Nie main hentam jaa...